Asylsökande får inte spela volleybollmatch

Flera spelare i Uppsala Volleybolls representationslag UVBS kommer inte kunna delta i helgens match i Division 1. Matchen är mot topplaget Jomala IK från Åland och anledningen till att spelarna inte får delta är att dom är asylsökande och att därför inte får lämna landet. Serien hör till Svenska Volleybollförbundets seriesystem men man har tillåtit att Jomala IK deltar i serien trots att lagets matcher spelas i Finland.

– Att vår nivå blir lite lägre är självfallet tråkigt men det är en småsak, menar lagkapten Oskar Pedersen. Det tråkigaste är att en handfull spelare inte kommer få delta utan blir uteslutna från matchen med risk att dom känner sig som en börda för laget.

Svenska Volleybollförbundet menar att man inte kan kräva av Jomala IK att matchen istället ska spelas på svensk mark då dom fått dispens för att få spela sina hemmamatcher på Åland. Detta innebär att alla klubbar som spelar i samma Division som Jomala IK måste ta ställning till om dom ska ta med asylsökande spelare i sin trupp med vetskap om att dom inte kommer kunna spela i matchen på Åland. I Riksidrottsförbundets riktlinjer står det att ”Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.